fredag, juli 02, 2010

barcelona

i barcelona finns det massor att göra. man kan till exempel äta tapas och dricka goda saker.



före:

30 sekunder senare:

baren som ligger ovanför El Mercadillo:







taller de tapas på plaza sant josep oriol, kan man till exempel sitta i baren, dricka cava och stirra på snäckorna som öppnar och stänger sig när man minst anar det. efter några drinkar är det mer underhållande än fox, jag lovar.







om man inte har lust att hänga på barer eller uteserveringar så kan man slå sig ner på kajen. där består underhållningen av fiskar som slår, duvor som flaxar och turister som tar fotografier. och öl. öl är kul. jag vågar påstå att kajen är en av mina favoritplatser i barcelona. det är nånting med doften tror jag.










man kan också besöka akvariet. trots att det alltid är ganska deprimerande med djur i bur, så hade vi kul. ni hajar va?




om man känner sig peppad på att ta sig till olika platser, så tycker jag att man ska sikta in sig på gracia, montjuic och poblenou. särskilt om man gillar barcelonabor, fina gator och menyer som inte står på engelska. fast barri gotico, raval och born är också fint! över huvud taget är det skönt att vara i en stad som är så snygg att man vill ta på alltihop. husväggar, gatstenar, lyktstolpar, vyer, kaktusar och pingisbord. allt är så satans fint!









när man ändå tagit sig till montjuic, så kan man åka linbanan upp till slottet för 9 pengar t/r, eller typ 6 enkel, om man är hurtig och inte har skoskav och vill gå på ena eller andra hållet. uppe på berget är det varmt eftersom man är supernära solen. vi använde spf 50 i ansiktet, men jag blir ändå röd på näsan. för att den är allra närmst solen.








apropå skoskav, så rekommenderar jag att ha med en kille som bär ens shopping.




det är ju jämt ett jäkla tjat om parc güell, men det är faktiskt världens coolaste park, så åk dit! om man åker metron och går av på Vallarca, så får man åka rulltrappor upp till ingången, och bara det är såklart ett äventyr. är man höjdrädd ska man däremot gå av på Lesseps i stället.

















i parc güell kan man ha picknick med utsikt.







picknickar är förresten alltid trevliga i barcelona. det är okej att slå sig ner helt ohämmat var som helst. till exempel på valfri bänk eller på gräsmattan på plaza de vincenc martorell.







och om ni ändå är på sightseeing-humör så är det inte så trist som man tror att se la segrada familia på nära håll. fast vi har aldrig gått in, utan nöjt oss med den imponerande exteriören.





det som kanske är absolut bäst med att åka till barcelona just i slutet av juni, är firandet av sant joan (24:e). smällare är inte min favoritgrej, men att hänga på stranden efter midnatt tillsammans med familjer, några öl och ett folkhav är ganska magiskt, när himlen lyses upp av fyrverkerier.


när vi gick till mataffären för att köpa ytterligare några öl, träffade vi ett par svenskar. ibland önskar jag att det funkade likadant här hemma som det gör när man är på semester.

-hej svenskar!
-hej!
-ja, ta den! den är god!
-är ni också på väg till stranden?
-ja, vi går tillsammans!


och så gör man det, och så snackar man en massa skit och dricker en massa öl och byter namnlappar till facebook och innan man vet ordet av så sitter man på en uteservering och dricker mojitos i stora vaser med sugrör i och klockan är tre och det är fortfarande folkfest och det finns ingen morgondag.





en annan fördel med att åka på sommaren är såklart de enormt breda stränderna. havet är alldeles tokturkost och salt och böljigt och sanden är varm och full av snäckskal. ni får föreställa er det, för vi är alldeles för förnuftiga för att ta med kameror eller telefoner dit. tjuvar är lika vanligt förekommande som hus i barcelona.



vi bodde på hotel barcelona universal, och det var faktiskt jättebra. framför allt kändes det helt rätt att bo en bit från barri gotico och ramblan (som vi desperat försökte undvika hela veckan), och eftersom hotellet ligger fyra små steg från Paral-lels metrostation så var det som en bit kaka att ta sig till och från olika ställen. om man inte vill gå såklart. vi gick mest. eller, haltade. hepp hepp.



PS: ganska många av bilderna är tagna med mobilen. därför är de jättedåliga. förlåt.

3 kommentarer:

Burgschki sa...

jag vill dit!

lisa lightning sa...

åk! det är inget att snicksnacka om!

Emma says style, love & rock and roll. sa...

parc guell och akvariet , lätt mest värt :D hihi